Friday, August 29, 2008

jadual hari ini...

9.00am-10.00am - at koperasi tentera (bukan watpe pun,teman opismate amek fail).
10.00am-11.00am - update my blog.
11.00am-12.00am - update my blog again.
12.00am-2.00pm - sembahyang jumaat,lunch,p maybank (paham2 la kan kalo p maybank tu
watpe)

2.00pm-3.00pm - update blog lagi.
4.00pm-5.00pm - youtube,dengar lagu,bace metro
5.00pm-6.00pm - standby nak balik umah..

-x ke macam aku ie makan gaji bute..
-hehehehheheh
-lantak p la...

bile perlu kita berfikiran fu-min (berfikir secara negatif)?

Walaupun selalu kita dengar berfikiran positif dimestikan untuk berjaya, adakalanya, berfikiran negatif juga dapat membantu dalam kejayaan. Seperti…

  • Berfikiran negatif dapat memberi amaran kepada kita tentang bahaya
  • Berfikiran negatif dapat membantu kita mengenali apa yang kita tidak mahu, sesuatu yang kita tidak inginkan dan sesuatu yang tidak memberi kegembiraan kepada kita
  • Berfikiran negatif dapat memberi kita cara memulihkan sesuatu dengan langkah-langkah positif yang menjadi suatu refleks apablia membuat keputusan.

Anggap berfikiran negatif sebagai amaran untuk mengelakkan daripada sesuatu berlaku. Sebagai contoh, untuk menjalankan perniagaan, terdapat risiko seperti tiada permintaan atas produk anda (berfikiran negatif). Namun, sebagai usahawan yang berjaya, fikiran ini dapat membantu dalam memberi cara pemikiran yang lebih kritikal dalam mencari niche permintaan anda sendiri (berfikiran positif yang akan dapat memberi keuntungan).

tazkirah...


Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);

* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;

* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

This is what happen to me..


-bahu kiri-
-kene time game rugby-
-first kene time jonah jones 7's 2007 (vioba vs rsc)-
-in 1 year,6 times bahu ni tekeluar-
-4 kali time game rugby-
-2 kali time aku bangun tido (macam pelik je kene time tido)-
-1 urat dah putus (bukan urat tunjang)-
-kalo gatal kat bahu,mmg xkan rase pape kalo i garu-
-dah xde treatment laen except operation-
-cost operation RM8000 to RM9000-
-still playing rugby-
-i love this game-
-hehehehehe-

dont forget to smile...

Rahsia dan Kelebihan Pada Senyuman

1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupayamenceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.

3. Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5. Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

6. Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.

7. Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis 'stress' iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

8. Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa. Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon 'endorphins' dan hormon 'neurotransmitters' dan penurunan tahap hormon stress 'cortisol' dan 'adrenaline' .

9. Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).

10. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.

11. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.

12. Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa 'mengurut' organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

13. Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

14. Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, *****a sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.

15. Pujangga menyebut :
" SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA".

Thursday, August 28, 2008

best2..

-PLAY THIS FIRST-
video

-DAH ABIS YG ATAS BARU PLAY YG NI PULOK-
video

am i a liar? i dont think so..

video

cun giler...



-jersy yg aku minat-

my game

-this is my game-

keje aku...

-ini keje aku hari2-

where i want to go today??

hari nie plan byk sgt2 sampai aku pun dah xleh nak catch up semue plan tu..
plan2 yg aku maksud kan :-
1. hang out with my x-staff of icon bloom (tempat keje lame aku)
2. shah alam (jumpe membe)
3. pinggiran batu caves (collect duit n pick up komputer rosak nak betul kan)
4. wangsa maju (kuar ngan akak)
5. damansara damai (betul kan laptop org)
6. ampang (basuh kete)
7. kota damansara (hang out witf my fren gak)

byk nye plan..nak p mane satu..

Wednesday, August 27, 2008

iklan yg best bagi aku..

video

IKLAN PILIHAN AKU FOR THIS YEAR..

x tau nak letak tajuk pe..

harini aku bengang gile..
dengan satu panggilan membuat kan aku nie macam jahat gile..
hurm..
ntah le...aku x rase aku nie salah pun..
ko yg xnak dengar penjelasan dari aku,then ko nak bagitau kat org laen yg aku ni macam tu plak..
dan orang yg dengar tu plak xnak dengar aku nak cakap pe,then nak cop aku macam tu..
what the fuck la kan..
ntah le..
sebab kan ko report kan orang laen,aku dapat malu...
yg ko xnak dengar penjelasan aku tu nape..
tu la ko..dah besar panjang,umor dah 22..tp perangai macam haram..
x boleh ke ko nak pk...
sekian terima kasih...

my frens...

fadli a.k.a pali
22 tahun
uniten student
alor setar,kedah

ezy a.k.a kude
22 tahun
pegawai kastam
sabah

syafiq a.k.a mock
22 tahun
insurance planner
tmn melawati,selangor

faiz a.k.a jimmy
23 tahun
executive
ipoh,perak

raja ahmad fuad a.k.a jack
21 tahun
uniten student
manjung,perak

khairul iqbal a.k.a iqbal
22 tahun
business executive
kulai,johor

ezrin a.k.a nick
22 tahun
executive
gombak,selangor

betrik
22 tahun
photographer
alor star,kedah

akimi a.k.a kimi
22 tahun
executive
shah alam

Tuesday, August 26, 2008

kete besar yg biadap gilew...

Semalam aku pening gile+demam..malam tadi dah kene urut ngan membe aku,so aku dah ok skit harini..tp mesti je ade bende yg buat aku bengang bile time nak p keje..jam tu mmg x boleh nak elak la kan..yg bengang nye aku dengan org2 yg memakai kete2 besar ni..maen suke dieorg je nak selit2,nak ptg Q,nak himpit kete2 yg ade kat sebelah2 dieorg..contoh macam pagi ni..ade kete camry tu nak himpit aku..dah le potong Q..konon ko pakai kete besar+tinted gelap+nombor cantik..aku nak respect ko? jgn harap..so kepade org2 yg macam ni jage2 skit...hampeh2...kalo x kete ko calar,kete aku yg calar or 22 yg calar..beware!!!

Friday, August 22, 2008

WhaT iS BuSiNesS PoLitiC?

Ape KOmEn AndA TEnTaNg TaJUk DiATas?

tu le yg sedang aku hadapi dalam company baru nie..
macam2 masalah,macam2 perkara yg aku kene mengadap..
tp,aku buat bodoh je and aku ttp ngan keje aku..
yg penting aku siap kan keje aku then tak amek port dlm masalah ni..
kadang2 kene la gak tempias pasal masalah nie..
hurm...(tgh pikir)

RoTAry EnGInE SysTeM FoR Rx7 And rX8..

video

Thursday, August 21, 2008

HoW SuPErChArgE WorK...Did You KnOW?

video

PEsanAn DarI PiHAk PenAJa...

SeSApe Yg SinGgaH Dlm BloG Nie..Sila La TinGgal Kan CommEnT...
HehEEhHe....

KeREta MaiNan Ku...

kete favourite aku...
kalo dpt bende alah ni sanggup aku tido dlm kete ni selame seminggu...
huh~
meleleh beb...hehehehhe...
kete tetap kete,
impian tetap impian,
tp usaha jgn xde plak...
remember this FAUZAN...huuhuh
motivate my self..




















keNganTukAn Ku DItaHAp CipAn....

nGanTUk GiLE HAri Nie...
Dah SeMIngGu Aku tiDo LaMBaT..
ThiS WeEkeND Aku nAk BalAs DeNDam...
hhMm...
OpiS BarU Ni SePI jE...
Tu MemBUatKan AKu LagI MengANtuK..
Jam BArU Kol2...
LamBAt nYE nAk Kol6...
KalO lE Ade ORanG Yg BenTAnG KAn TilAm Tuk AKu..
Huh~
So LOng AnD GooD NiTE LE JawAB nYE....